Trening av styrke for syklister – funker det?


Personlig synes jeg styrketrening er kjedelig. Samtidig kjenner jeg at det funker, men støttes erfaringen min av forskningen?

TEKST: JO HOFF NORDSKAR

Sammen med sin kone startet Jo Hoff Nordskar i 2003 opp Abracadabra Cyclewear – «Sykkeltøy i lekkert design og med høy funskjonalitet». De fikk idéen under en tur i Italia samme år og med bakgrunn i lidenskapen og interessen for å skape noe. Gjennom Abracadabra Cyclewear ønsker de «å inspirere til aktivitet gjennom design og funksjonalitet». Besøk gjerne websiden ved å følge knappen under. Fotograf toppbilde: Ola Morken.abra-cadabra.no →

Se relevante sykkeløvelser i bunnen.

Styrketrening kan virke positivt

Hos wattkoden.no finner jeg forskningsartikler som gir svar på de viktigste spørsmålene.

I en studie nylig publisert Journal of Sports Sciences viser Rønnestad og kolleger hvordan selv en kort periode med styrketrening kan virke positivt for ulike prestasjonsparametre.

I denne studien ønsket man å se om en kortere periode med styrketrening påvirket kapasiteten til elitesyklister. Studien foregikk over 2 og ½ månded hvor rytterne utførte 4 ulike stykreøvelser på beina gjennom 3 sett og 4-8 rep per sett.

Les hele artikkelen her →Jo Hoff Nordskar (Instagram: @johoffnordskar →)

Forskningen støtter min erfaring

Rytterne som trente maksimal styrketrening kom ut av forsøksperioden med:

• Antydninger til bedre terskelwatt [+ 2.4% ved 4 mmol/L].

• Fremgang i snittwatt ved 40 min makstest [+ 3.5%] (men “ingen forskjell” mellom gruppene).

Forskningen støtter derfor min erfaring med styrketrening. Nesten 4% økning i FTP etter en periode med større fokus på intervall- og styrketrening.Foto: Ola Morken

Relevante sykkeløvelser

Siden styrketreningen kan være så viktig for sykkelprestasjonen, men samtidig så kjedelig å gjennomføre har jeg sammen med Martin «wattkoden» Bonnevie-Svendsen laget noen korte videosnutter hvor jeg viser de mest relevante sykkeløvelsene.

Rygg
Rygg
Knebøy
Beinpress
Knebøy foran
Side mage
«Syklisten»
Tåhev

Del dette innlegget:

Flere tips og råd i Artikler & Innlegg:
Se alle →