Fra sør til nord, øst til vest – sykkelnorge er fullt av ivrige ildsjeler. Personer som kanskje noe ufortjent legger igjen litt for mange dugnadstimer uten å bli hyllet eller få ros for jobben de gjør.
TEKST: TORBJØRN HØSTMARK BORGE
Mangeårig sykkelenturiast som gjennom bilder og ord ønsker å få flere ut på sykkelen. Torbjørn er fast skribent for NorskSykling og du når han på e-posten torbjorn@norsksykling.no. Se også hans profil på instagram ved å følge knappen under.
@torbjornhb →
Fra Østerdalen til Hallingdal
Drøye 15 mil fra Oslo finner vi Nesbyen, stedet som er mest kjent for å innha Norgesrekorden for høyest målte temperatur på 35,6 grader, satt i 1970. Inntil 2010 hadde de også rekorden for lavest målte temperatur i Buskerud fylke på -38,0, satt i 1914. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at stedet har litt av hvert å by på.
Knappe 30 mil nord for Nesbyen finner vi Folldal. Folldal har landets høyest beliggende kommunesenter (712,5 moh.), og klimaet er ikke så altfor ulikt det vi finner i Nesbyen. Dog er somrene noe kjøligere.
Det var kanskje ikke så rart at Knut Lønnqvist, mannen som denne artikkelen handler om, endte opp i det lille tettstedet Nes i Hallingdalen. Knut vokste nemlig opp i Folldal, og med i underkant av 1600 innbyggere og begrenset aktivitetstilbud, så lærte Knut raskt at moroa måtte han stå for selv. Interessen for terrengsykling startet tidlig. Slik shoppoholikere blir påvirket av reklame om klær, sko, parfymer etc., ble Knut påvirket av reklame for sykler og stasj i tiden han bodde i Folldal.
Bilde hentet fra instagramprofilen til Knut Lønnqvist (@knutlonnqvist →)
«Jeg husker godt en reklame av Trek Y33-sykkelen. DEN var fet den!». Knut forteller at han minnes to tyskere på sykkel i Bjørnholia i Rondane tidlig på 90-tallet. De syklet på sykler med tjukke alu-rammer, tøffe og robuste. Tankene på hvilke muligheter en slik sykkel åpnet opp for forsterket interessen ytterligere.
Så en julaften midt på 90-tallet skulle drømmen gå i oppfyllelse. Knut fikk sin første fulldempa sykkel. En ProFlex terrengsykkel. ProFlex var store saker på denne tiden. Oppfinneren av sykkelen, Bob Girvin, var tidligere en romfartsingeniør, og revolusjonerte så å si markedet med den karakteristiske ramme- og gaffelkonstruksjonen.
Bilde hentet fra instagramprofilen til Knut Lønnqvist (@knutlonnqvist →)
Villmann uten å skrive bok om det
Men det er ikke Bob det skal handle om her. For Knut som nå var blitt fullstendig hekta, fristet utforsykling, downhill, som var populært på 2000-tallet. Knut gikk til innkjøp av en brukt ’98 Kona Stab, syklet rundt alene på stier og beundret spesialistene på Internett og på film. Siden den gang har all-mountain og senere enduro vært Knuts store lidenskaper. Det bør vel legges til at det ikke kun er sykling som bedrives av folldølingen. Interessen for friluftslivet har bestandig vært stor, og det tilbringes mange timer på ski/topptur, sommer som vinter, på SUP og gjerne noen overnattinger i telt. Knut er en av de som er «villmann», uten å skrive bok om det.
Sykkel for ramme alvor
Knut måtte videre fra Folldal, og i 2006 flyttet han til Oslo og begynte å jobbe i sportsbransjen på heltid. De siste årene har han blitt godt kjent og likt blant mange av landets mekanikere ettersom han jobber som teknisk ansvarlig for Foss Sykler, den norske importøren av Treksykler og Bontragerutstyr. I tillegg har han hver gjentatte somre og ved andre anledninger, fartet landet rundt på demoturné med Treksykler. Det finnes mange dyktige mekanikere der ute, men Knut kan virkelig alt. Om du spør han om noe han ikke kan, så har du antagelig funnet opp spørsmålet selv.
I Oslo møtte han Ove Grøndal som tok steget ut fra storbyen og flyttet til Nesbyen i 2008. Slik stiftet Knut bekjentskap med Nesbyen og har siden den gang hvert på utallige antall besøk. 1. februar i år flyttet han til Nesbyen sammen med samboeren Åse Kari.
Trailhead Nesbyen (Instagram: @trailheadnesbyen →)
Trailhead Nesbyen
Mange vil nok trekke på smilebåndet og kjenne på gode minner når de hører «Nesbyen Freeride Camp», arrangementet som gikk av stabelen første gang tilbake i 2011. Det ble raskt svært populært og trakk ivrige terrengsyklister fra hele landet. Arrangøren var blant andre Knut, Ove og en del lokale fra Nesbyen som sammen drev Nesbyen Freeride som en ideell organisasjon.
Som følge av den økte interessen for arrangementet etablerte duoen i 2014 firmaet Trailhead Nesbyen. Siden den gang har de jobbet med sykkelcampen (nå Nesbyen Trail Camp) på fritiden, og veksten fortsetter.
«I dag har vi i overkant av 400 deltakere. I tillegg arrangerte vi både utfor- og enduroritt i Nesbyen Freeride, faktisk som de første i Norge til å arrangere enduroritt! Dette har vi tatt med oss til Trailhead Nesbyen hvor vi nå arrangerer NesbyEnduro i 80/20 Enduro Series*».
* 80/20 Enduro Serie: Det nærmeste vi kommer en NorgesCup for enduro i Norge.
Det første rittet rullet i gang våren 2012. 15 ryttere stilte til start. Siden den gang har enduro som sykkelform fått bredt fotfeste i hele landet. I tillegg til å arrangere ritt tar gutta på seg oppdrag som guiding og shuttling. «I fjor kom det veldig mange forespørsler, og det er også en´ av årsakene til at jeg valgte å flytte hit», skriver Knut. «Vi bygger også en del stier og forsøker å utvikle område for terrengsykling. Siden 2009 har det skjedd mye med området her, og vi har opparbeidet en god del erfaring. Uten å røpe for mye så kan jeg si at Nesbyen kommer til å få et enda større tilbud for flere typer syklister!».
«Uten å røpe for mye så kan jeg si at Nesbyen kommer til å få et enda større tilbud for flere typer syklister!»
– Knut Lønnquist
Bilde hentet fra instagramprofilen til Trailhead Nesbyen (@trailheadnesbyen →)
Jobben i Foss Sykler og framtiden
Men tilbake til jobben i Foss Sykler. Knut jobber altså dobbelt opp. Som teknisk ansvarlig på Foss så har han ansvaret for reklamasjoner, teknisk kursing og demoer rundt i landet. «Å kombinere de to jobbene skal nok gå fint. Jobber litt på PC på hjemmekontoret for Foss, og går ut og graver litt sti, guider og shuttler litt folk senere». Med andre ord er det ikke et A4 liv, men definitivt noe som høres forlokkende ut.
«Det blir en del reisedager i jobben for Foss, særlig når jeg reiser rundt på demo. Da blir det mest administrativt arbeid med Trailhead Nesbyen, så styrer Ove skuta hjemme».
Nøyaktig hvordan hverdagen blir seende ut er vanskelig å si, det er tross alt bare en måned siden Knut flyttet hit. Det som er sikkert, er at det var et tøft valg, og et valg som ble gjort mulig på grunn av en flott arbeidsgiver i Foss Sykler. I en periode med høy arbeidsløshet og hvor stadig flere jobber sentraliseres i de store byene, så fikk Knut beholde jobben når han ønsket seg ut av byen. Skype, VPN-klienter, telefon og regelmessige besøk på kontoret gjør det mulig. Kanskje yter en arbeidstaker også bedre i jobbsammenheng når han/hun har det enda bedre på fritiden?
«Jeg gleder meg virkelig til sesongen starter for fullt. Da blir det travle, men fleksible dager. Kalenderen fra april til september er rimelig stappa, så jeg vet hva jeg skal denne sommeren for å si det sånn… Til vinteren blir det kanskje litt tid til ferie og forberedelser».
Lekebilen til Knut når han kjører landet rundt på Trek-demo. (@knutlonnqvist →)
Når jeg spør hva Knut tror om framtiden til terrengsykling, er han klar på at interessen bare kommer til å øke.
«Jeg tror ikke vi har nådd toppen enda. Det blir nok neppe bygget egne heiser for terrengsykling, men slik vintrene har vært de siste årene og nå, så er det klart at sykling i anlegg kan være like innbringende som ett alpinanlegg». Utfordringen er at det vil kreve store investeringer, og i en usikker tid så spørs det om noen er villig til å bla opp pengene som kreves.
«Om noen ønsker å komme på banen så har vi ei li her i Nesbyen som hadde passet perfekt til en stolheis!».
Trailhead Nesbyen (Instagram: @trailheadnesbyen →)
Sannsynligheten for at du har vært i Nesbyen er kanskje ikke så stor, men forhåpentligvis kan du bli inspirert til å ta deg en tur, enten som deltaker i Nesbyen Trail Camp, eller som privat med guiding og shuttling som et tilbud. Et siste alternativ er å organisere alt selv. Knut tipser om nettsiden www.trailguide.net hvor du kan søke opp å finne stier som andre har delt.
«Så vil jeg absolutt anbefale å sykle opp til Utsikten ved Trytetjern hvor det på sommerstid er et flott sted å ta seg et bad. Så dytter du sykkelen videre opp til Klevarudnatten og sykler ned igjen. Også må du få med deg Enduroløypa! Deretter sykler du gjennom sentrum og opp på vestsiden og ta SS4 (navnet på en av løypene), før du fortsetter ned til På hjørnet pub. Spis en bedre middag å skål med en kald øl fra det lokale bryggeriet Gøtt Øl. Der har du en perfekt ettermiddag spør du meg!».
«Spis en bedre middag å skål med en kald øl fra det lokale bryggeriet Gøtt Øl. Der har du en perfekt ettermiddag spør du meg!»
– Knut Lønnquist
Bilde hentet fra instagramprofilen til Trailhead Nesbyen (@trailheadnesbyen →)
Planer om å bygge sti?
For de som går med drømmer eller planer om å bygge sitt eget sykkeleldorado, anlegge stier eller oppgradere eksisterende stier, så kan dere gjerne kontakte Knut eller Ove. De har gjennom mange år opparbeidet seg god erfaring med utarbeidelse av stier i terrenget og vet hva som kreves av tillatelser og søknader til grunneiere og kommune.
I tillegg har de gått kurs i planlegging og utførelse av stibygging i regi av NOTS (Norsk Organisasjon for Terrengsykling) og IMBA (International Mountain Bicycling Association). Stieldoradoet er kanskje nærmere enn du tror…
Nesbyen Trail Camp 2017
Komplett festivalpass for tre dager (Fra 600 kr.)
• Shuttling
• Guida turer
• Kurs
• Inngang konsert
• Demosykler
• Filmkonkurranse
Komplett festivalpass for tre dager (fra 250 kr.)
• Shuttling
• Guida turer
• Kurs
• Inngang konsert
• Demosykler
• Filmkonkurranse
Lokal ungdom under 17 år har gratis inngang.
@trailheadnesbyen →
trailheadnesbyen.no →
Del denne artikkelen: