En kort historie om Strava


Du setter deg på setet, plasserer skoene lett i pedalene og tråkker til. Strava er med deg – den evige treningsvenn.Torbjørn Høstmark Borge

Mangeårig sykkelentusiast som gjennom bilder og ord ønsker å få flere ut på sykkelen. Torbjørn er fast skribent for NorskSykling og du når han på e-posten torbjorn@norsksykling.no. Se også hans profil på instagram ved å følge knappen under.

Bildet i toppen er knipset av Arne G. Nesset (Instagram: @velofotografen →).

@torbjornhb →

Tiden.

Tiden er der. Du har satt av plass i kalenderen til en ny økt på sykkelen. Ikke bare i dag, men hver eneste dag denne uken. Ute blåser det kaldt, regntunge skyer er i ferd med å fargelegge himmelen. Du er stiv i lårene etter gårsdagens økt, og tanken på å sette seg ned i sofaen med en god bok kommer snikende. Om ikke motivasjonen var på bunn nå, så plinger det inn en melding fra kameraten din; «Sorry. Sår hals. Må stå over økta i dag». Du kjenner det, det bobler innvendig. Du er forbanna, men du skal søren meg ikke feige ut selv.

Du triller sykkelen ut gjennom gangen, åpner døra ut og skrur på gps´n. Så slår det deg, «runden fra i går, jeg skal pokkern meg sette ny PR på Strava!». Motivasjonen er på topp igjen. Du setter deg på setet, plasserer skoene lett i pedalene og tråkker til. Strava er med deg- den evige treningsvenn.Arne G. Nesset (Instagram: @velofotografen →)

Å streve

Visste du at ordet sträva er svensk og betyr å streve? Å streve illustrerer hvem vi er og hva vi ønsker å oppnå. Som Strava selv så fint sier det: «Hvis du strever etter forbedring, uavhengig av mål og evne, da er du en av oss».

Siden Strava ble lansert som en mobil app i 2009, har det i løpet av kort tid bredt om seg til å bli et verdensomspennende sosialt nettverk med millioner av brukere. Offisielle målinger tilbake i mars 2015 slo fast at det var over 1 million aktive brukere og over 200 000 premium (betalende) brukere. Siden den gang har antall vokst betydelig.

Blant de aktive finner vi mennesker som løper, sykler, triatleter, svømmer etc, alle sammen inkludert i et slags viralt kameratskap. Strava er ikke lenger bare en enkel app, men en stor nettside og database med løyper og segmenter rundt om i hele verden.

Stravas far, grunnlegger og øverste sjef, Michael Horvath, fikk ideen om Strava så langt tilbake som i 1996. Gjennom studietiden var Michael en aktiv roer på collegelaget. Som mange av oss helt sikkert har kjent på, så kan det i perioder være hardt å finne motivasjon til all treningen som legges ned for å bli god i den idretten man bedriver. Du trener timer ut og inn, kanskje hver eneste dag, kanskje noen dager i uken. Uansett, sammenlignet med antallet konkurransetimer så er det vanvittig mye trening som legges ned. I hodet til Michael var det et kappløp mellom ulike ideer, og ideen om Strava trakk det lengste strået. Hva om man kunne konkurrere med andre utøvere også under trening? Hvorfor ikke legge til rette for konkurranse selv om man ikke har hele laget med seg?

Målet ble å simulere følelsen av trening sammen med venner, en følelse av motivasjon for å nå nye høyder.

«Hva om man kunne konkurrere med andre utøvere også under trening?»Arne G. Nesset (Instagram: @velofotografen →)

En rask utvikling

Historien bak Strava er lang og kronglete. Hovedpoenget er at det hele startet ved en tilfeldighet, et klokt hode som fant motivasjon i å trene sammen med andre, og som ønsket å bevare den samme motivasjonen til øktene som ble kjørt alene.

Da salget, og ikke minst bruken, av Garmin sine GPS-enheter, virkelig skjøt fart rundt 2009, dannet et team på seks personer den første prototypen av Strava.

I 2012 var det 30 personer som jobbet med Strava fra hovedkvarteret i San Francisco. Hvor mange som jobber i selskapet i dag er noe usikkert, men nærmere 100 personer er nok mer korrekt. Den første store milepælen var lanseringen av appen. Siden Strava i begynnelse kun fungerte gjennom appen på mobiltelefonen, stjal selskapet en del tidligere brukere av pulsklokker og treningsklokker. I en periode var det over to tredjedeler av nye brukere som benyttet seg av appen.

De siste årene har Strava blitt kompatibel med flere merker innen pulsklokker og sykkelcomputere, hvor Garmin er dominerende. At du nå slipper å ta med deg mobilen ut på trening, forenkler selve konseptet med Strava. Nå får du de essensielle funksjonene integrert i klokken, og synkronisering med Strava på nett og mot appen skjer av seg selv. Strava har vært god til å legge til rette for det, og i stedet for å aktivt jobbe mot potensielle konkurrenter, så har de funnet måter å samarbeide på.Arne G. Nesset (Instagram: @velofotografen →)

Verdens største treningsnettverk

Strava er stort, veldig stort. Uten å være aktiv bruker, eller i hvert fall forsøke å sette deg inn i dette sosiale treningssamfunnet, så er det vanskelig å forstå dimensjonen av det. På mange måter er Strava den treningskompisen du alltid får med deg på tur, og som alltid støtter deg.

De fleste som bruker Strava aktivt kjenner konseptet med segmenter. Segmenter er utvalgte strekninger med tidtaking og rangering. Rangeringen kan baseres på kjønn og alder. I tillegg til flere andre funksjoner så byr Strava på månedlige konkurransen, såkalt «Challenges». Det kan være og sykle en Gran Fondo (et langdistanse ritt/tur, minst 120km), klatre 12 000 høydemeter på en måned, sykle en viss distanse etc.. Disse konkurransene varierer fra måned til måned og er populære blant mange av de mest aktive.

Strava har hele tiden vært dyktige til å fornye seg og til å lytte til det brukerne ønsker. I tillegg til å gjøre alle data rundt aktivitetene lett tilgjengelig, så kan du legge til bilder som du knipset underveis på turen. For de som er betalende brukere, såkalte premium brukere, har Strava inkludert noen ekstra funksjoner.

Du har sikkert kjent på følelsen hvor du har gitt alt, du er totalt ferdig, men likevel tok du ikke din egen rekord eller naboens. «Suffer score» er funksjonen som er ment for å måle hvor hardt du faktisk forsøkte. Når du benytter et pulsbelte under treningsøkten, og gjør informasjonen tilgjengelig for Strava, vil programmet gi hver eneste økt en Suffer Score. Scoren er basert på tiden du tilbringer i hver sone, sammenlignet med maksimum hjertefrekvens. Jo dypere du graver og jo lengre du holder ut, desto høyere Suffer Score.

I tillegg får du som premium bruker wattdata, muligheten til å filtrere i lister, sette definerte treningsmål, og til å se live i økta hvor man ligger i forhold til lederen av et spesielt Strava segment.

Som et ekstra krydder for ivrige mosjonister, kan vi legge til at mange av de mest profilerte idrettsutøverne, gjerne på sykkel, benytter seg av Strava. Har du kanskje syklet opp brosteinsbakkene i Koppenberg og kikket på resultatlistene for segmentet i etterkant da turen var ferdig? Der finner du kjente navn som Reinardt Janse van Rensburg, Theo Bos, Niki Terpstra, Alexander Kristoff og Michael Kwiatkowski blant annet. Så om ikke XL-1 drikken ga deg et ekstra gir i bakkene, så burde dette være inspirasjon nok.

* Forresten, Michael Horvath er svenskfødt i USA, men vokst opp i Sverige. Heldigvis kan vi trøste oss med at vi i hvert får Haute Route som vi har skrevet om tidligere Haute Route»>her→Arne G. Nesset (Instagram: @velofotografen →)

Del dette innlegget:

Fikk du med deg disse?:
Artikler & Innlegg →