Viken – NorskSykling http://www.norsksykling.no Magien ligger i mellom... Thu, 30 Mar 2017 17:24:50 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 Finnemarka – en smakebit av Finnmark http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/finnemarka-en-smakebit-av-finnmark/ Fri, 17 Mar 2017 07:03:50 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=5684 Read More]]> Om du sitter og legger planer for sommeren og søker etter områder som egner seg for sykling og fotturer, så er det greit å være obs på at det er en liten forskjell på Finnemarka og Finnmark. Finnemarka er et skogsområde på omlag 430 kvadratkilometer nord i Buskerud fylke. Ikke noe Finnmark her altså

[x_alert type=»info» close=»false» heading=»FOTO: MAGNUS LINDAAS»]Et fantastisk inspirerende bilde knipset av Magnus Lindaas. Følg gjerne knappen under for flere bilder av sykler med tjukke dekk og vakker natur.


@magnuslindaas →

Finnemarka

Finnemarka er avgrenset av Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og sør. Finnemarka er delt mellom kommunene Modum, Lier, Drammen, Nedre Eiker og Øvre Eiker. Den sørøstre delen av Finnemarka kalles Drammensmarka.

Finnemarka fikk navnet sitt etter skogfinnene som etablerte seg i området rundt Glitre på midten av 1600-tallet. Til tross for at Finnemarka er kjent som et skogsområde, så har det likevel høyder å by på. Det høyeste punktet er Brennåsen med sine 703,5 m.o.h.

Den sentrale delen av marka er vernet som Finnemarka naturreservat. Området byr på mange gode fiskevann med fiskearter som ørret, abbor, sik, gjedde, karrus, røye og gullbust.

Drammensgranitt

I Finnemarka finner vi også Drammensgranitten, en rødbrun granitt med mange mørkere røde og hvite flekker som finnes i Oslofeltet. Drammensgranitten er en av Norges fem viktigste bergarter og har ikke overraskende fått navnet fra lokaliteten der det finnes store steinbrudd og granitten brytes ned til bygningsstein.

Drammensgranitten er en magmatisk bergart. Smeltebergarter er dannet under jordoverflaten. Når de kommer lenger opp mot overflaten, blir det kaldere, og da eser de seg opp. Når de til slutt kommer opp til jordoverflaten, størkner de. Slik blir smeltebergarter til. Bergarten er valgt til fylkesstein for Buskerud.

Om du er historieinteressert kan vi nevne at det 9.april 1940, styrtet er britisk rekonkseringsfly i Finnemarka etter kamp med tyske jagerfly.

Finnemarka

Del denne posten:

Flere fra Buskerud:
]]>
Langs vannet Ørfiske http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/langs-vannet-orfiske/ Tue, 14 Feb 2017 07:13:01 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=3831 Fra en tur langs vannet Ørfiske i Nordmarka.

FOTO: KRISTIAN LOUXLEOM

Dette strålende bildet er postet på instagramprofilen til Bendik Stubstad Henriksen. Følg gjerne knappen under for å besøke han der.



@bendikhenriks →

Fra Kjelsås stasjon, via Movatn …

På bildet ser vi Bendik Stubstad Henriksen fra en tur langs vannet Ørfiske. «Fra Kjelsås stasjon, via Movatn, Hakadal verk, Kikut og så Sørkedalen og hjem».

Opprinnelig to vann

Ørfiske er et vann 337 moh i Nordmarka, Nittedal kommune. Opprinnelig var det to vann som hadde avløp til Nitelva, men vannet ble oppdemt og ledet delvis i tunnel til Movatn og Maridalsvannet for å sikre hovedstaden nok vann.

En liten flik i sørvestenden av vannet ligger i Oslo kommune.

Fra Nittedal

Fra 2006/2007 er det anlagt turvei fra Nittedal til Ørfiske og vannet er således bra tilgjengelig for syklister.

Ørfiske

Del denne posten:

Flere fra Akershus:
]]>
På tur med stivett i marka http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/pa-tur-med-stivett-i-marka/ Tue, 07 Feb 2017 09:51:02 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=5132 Over ser vi Trude Wermskog Stormo fare oppover en fjellside i Drammensmarka – et skogsområde nordvest for Drammen.

FOTO: LARS PETTER STORMO

Dette strålende bildet er knipset av Lars Petter Stormo. Følg gjerne knappen under for å se hans profil på instagram.



@trudews →

Drammensmarka

Drammensmarka er et skogsområde og populært turterreng nordvest for Drammen. Utgjør den sørøstre delen av det større området Finnemarka. Her finnes et nettverk av skogsveier, sti- og løypenett, fiske- og bademuligheter, klatrefjell og utsiktstopper – ideelt for terrengsyklister.

Høyeste punkt er Skimtheia (554 moh) på grensen mellom kommunene Drammen og Lier.

Stivett

Har du hørt om Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS →) sine «stivett»-regler?. Et godt grunnlag for å kunne ferdes side om side med andre brukere i marka.

Disse er som følger:

1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.

2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.

3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.

4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.

5. Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.

6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.

7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.

8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.

9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.

10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

På vinteren:

1. Vær hensynsfull og hyggelig i møte med skiløpere og gående.

2. Du har alltid vikeplikt i møte med skiløpere, de har lengre bremselengde, mindre kontroll og tar mer plass i bredden i opp- og nedoverbakke.

3. Ligg til høyre mellom skisporene, eventuelt helt til høyre hvis mulig.

4. Brems ned til kontrollert fart når det kommer skiløper i mot, og passer skiløpere i samme retning som deg med varsomhet på venstre side.

5. Vær spesielt observant i nedoverbakker, det tar lengre tid å bremse på snø enn på sti/grus/asfalt.

6. Unngå å krysse skisporet mer enn nødvendig.

7. Unngå de mest populære utfartsstedene i kjernetiden på lørdager og søndager og ellers når trafikken er stor i skiløypene.

8. Unngå å sykle i skiløyper når det er gjennomslagsføre og du setter dype spor. Løypene er myke og trenger tid til å sette seg etter at preppemaskinen har kjørt spor.

God tur!



Lars Petter Stormo (Instagram: @lpstormo →)



Trude Wermskog Stormo (Instagram: @trudews →)

Del denne posten:

Flere fra Buskerud:
]]>
Solbergfjellet http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/solbergfjellet/ Thu, 19 Jan 2017 09:10:04 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=4893 Read More]]> Fantastisk utsikt utover Drammensdalen med byen og fjorden!

FOTO: SVENN FJELDHEIM

Dette strålende bildet er knipset av Svenn Fjeldheim og postet på Instagram. Følg knappen under for å se hans profil der.



@svenn_fjeldheim →

Solbergfjellet

Bildet over er knipset fra Solbergfjellet. En bratt sørøstvendt liside på nordsiden av Drammenselva. Nedre Eiker kommune. Sør i Buskerud fylke og området danner en meget steil og markert terrengformasjon mellom Drammen og Mjøndalen.

Solbergfjellet er noe av det flotteste man kan oppleve i Finnemarka. Fra toppen (359 moh) er utsikten fantastisk utover Drammensdalen med byen og fjorden!

Naturreservat

Litt bortenfor ligger Solbergfjellet naturreservat. Opprettet i 1993 og har et areal på 690 daa. Her finnes flere sjeldne orkideer og karplanter.

Nedre Eiker er forøvrig den kommunen i landet som har flest arter av viltvoksende orkidéer. Av 34 arter som finnes i Norge vokser 24 her.

Solbergfjellet

Del denne posten:

Flere fra Buskerud:
]]>
Finnemarka – et typisk østlandsk skogområde http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/finnemarka-et-typisk-ostlandsk-skogomrade/ Mon, 19 Dec 2016 08:44:56 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=3932 Read More]]> Bildet er knipset ved Nerdammen i Finnemarka. Buskerud fylke.

FOTO: MAGNUS LINDAAS

Dette strålende bildet er knipset av Magnus Lindaas og postet på Instagram. Følg gjerne knappen under for å besøke hans profil der.



@ magnuslindaas →

Finnemarka

Et typisk østlandsk skogområde med grantrær, furuskog og fjellbjørk på de høyeste partiene. Buskerud fylke.

Det høyeste punktet i Finnemarka er Breiliflaka, 702 moh og herfra kan man i klarvær skimte fjelltoppene i Jotunheimen.

Marka strekker seg fra Drammen i sør til Tyrifjorden i nord og er delt mellom kommunene Modum, Lier, Drammen, Nedre Eiker og Øvre Eiker.

Nerdammen ligger i Nedre Eiker.

På sykkel

Hos visitdrammen.com er det anbefalt to turer med sykkel i Finnemarka;

Alternativ 1

Sykle via Vrangla, Dypingen og Sandungen til Glitre og videre til Svarvestolen turisthytte, en ubetjent gammel plass fra finnevandringstiden. Guritjern passeres litt før hytta som er tilrettelagt for fiske.

Alternativ 2

Sykle via Vrangla ned til Glitre og videre til Svarvestolen.
Opphold på Svarvestolen Turisthytte. Deretter tur på den gamle Finneveien mot Modum eller 6 km merket rundløype til flere gamle boplasser og den gamle skoletuften. Rundløypa kan også sykles og trilles. Tilbake til bilen.

Alternativt kan turen utvides ved å sykle østover ned til Lier og videre på sykkeltrasé på den gamle jernbanelinja gjennom Lierdalen til Lierbyen. Siste alternativ forutsetter to biler.
Alternative startsteder

– Engersetra i Åmot.
– Eiksetra turisthytte i Lier, bomvei, betjent samt kafeteria i helgene, bestilling.
– Røyne i Sylling

Husk egen nøkkel til Svarvestolen, henvendelse og bestilling til DOT tlf 32 25 51 40.
Fint å telte.

Hentet fra og les mer hos visitdrammen.com.

Nerdammen, Finnemarka

Del denne posten:

Flere fra Buskerud:
]]>
Da Vinci-broen http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/da-vinci-broen/ Thu, 24 Nov 2016 08:01:35 +0000 http://www.norsksykling.no/?post_type=x-portfolio&p=3398 Read More]]>


Hans Strømseng

Dette strålende bilde er knipset av Hans Strømseng. Følg gjerne knappen under for å besøke hans profil på instagram.

@hstromseng →

Gangbro i Nygårdskrysset

Ås kommune i Follo. Akershus fylke.

På bilde ser vi Leonardo da Vinci-broen. Et prosjekt av maleren og kunstneren Vebjørn Sand. Del i hans Da Vinci-prosjekt og er en gangbro som ligger i Nygårdskrysset over Europavei E18. 108 meter lang.

Broen ble åpnet i oktober 2001 og har fått solid mediedekning i Norge og resten av verden.

Opprinnelig tegnet til tyrkisk sultan

Leonardo da Vinci la fram en miniatyrmodell av broen i 1502 som opprinnelig var tegnet til den tyrkiske sultanen Bayezid_II. Ment å krysse Det gylne horn ved Bosporos-stredet.

Vebjørn Sand så tegningene av broen første gang i 1985. I 1995 så han en modell av broen utstilt i Stockholm, og fikk ideen om å bygge broen i full størrelse.

Vebjørn August Sand er først og fremst kjent som kunstmaler. Bildene hans er preget av et romantisk forhold til klassisk tegnekunst og maleri.

Da Vinci-broen
Flere fra Akershus:
]]>
A playground for the mountain bikers http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/a-playground-for-the-mountain-bikers/ Thu, 28 Apr 2016 09:02:48 +0000 http://www.norsksykling.no/norgerundt-post/a-playground-for-the-mountain-bikers/ Read More]]>


Britha SG

This brilliant picture is shot by Britha SG and published on her profile on instagram (@brithasg). NorskSykling then added some words and repostet it on our own profile (@norsksykling). If you want to see more fantastic shots from Britha SG – just follow the button below.

@brithasg →

Spring is in the air

Did you know that the first day of spring is called the vernal equinox. The term vernal is Latin for “spring” and equinox is Latin for «equal night».

On the first day of spring, a person at the North Pole would see the sun skimming across the horizon, beginning six months of uninterrupted daylight. A person at the South Pole would see the sun skimming across the horizon, signaling the start of six months of darkness.

Dunkedalen

Picture from Dunkedalen. A playground for the mountain bikers that very few know about. Here there are few hikers and even fewer cyclists. There are paths of all types and they are everywhere. Technical trails up, fast downhill down – or vice versa.

On the other side of the hill is Konnerud. A district in the southern part of the city Drammen in Buskerud county. Konnerud is known for its snowy winters, and is a popular recreation area.

Dunkedalen
]]>
Tusenfryd amusement park http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/tusenfryd-amusement-park/ Mon, 18 Apr 2016 14:40:13 +0000 http://www.norsksykling.no/norgerundt-post/tusenfryd-amusement-park/ Read More]]>


Atle Thoresen

This brilliant picture is shot by Atle Thoresen and published on his profile on instagram (@atlethoresen). NorskSykling then added some words and repostet it on our own profile (@norsksykling). If you want to see more fantastic shots from Atle Thoresen – just follow the button below.

@atlethoresen →

From Vinterbo

A village in the municipality of Ås, Akershus.

Tusenfryd

In the back we spot a roller coaster in Tusenfryd amusement park.

Tusenfryd (lit. «Thousand Joys») is an amusement park located 20 kilometers south of Oslo – the capital in norway.

The park has 31 attractions and has 500,000 visitors per year.

Tusenfryd
]]>
This is how you should look like after a ride on the Fatbike http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/this-is-how-you-should-look-like-after-a-ride-on-the-fatbike/ Fri, 15 Apr 2016 14:43:19 +0000 http://www.norsksykling.no/norgerundt-post/this-is-how-you-should-look-like-after-a-ride-on-the-fatbike/ Read More]]>


Toni

This brilliant picture is shot by Toni and published on his profile on instagram (@photobikernatureman). NorskSykling then added some words and repostet it on our own profile (@norsksykling). If you want to see more fantastic shots from Toni – just follow the button below.

@photobikernatureman →

First modern fatbike

Did you know that although the early versions of fat-tired bikes were probably built on a limited basis as long ago as the early 1900s, the first modern fatbike was designed by French cyclist Jean Naud in 1980.

Fatbikes were first invented for winter trail riding and racing in sub-arctic Alaska.

Designed to achieve a large contact patch of tire on snow

In the late 1980s, Alaskan frame builders began experimenting with custom components and configurations designed to achieve a large contact patch of tire on snow.

Steve Baker, with Icycle Bicycles in Anchorage, Alaska, was welding together two rims and even three rims and built several special frames and forks that could accommodate two or three tires together.

Roger Cowles (riding his famous «6 Pack»), Mark Frise, Dan Bull and one other rider rode the entire length of the Iditarod Trail from Knik to Nome in 1989. 1600km.

Hensmoen
]]>
It´s not easy to ride a bike on the snow anymore http://www.norsksykling.no/norgerundtpost/its-not-easy-to-ride-a-bike-on-the-snow-anymore/ Mon, 11 Apr 2016 15:45:21 +0000 http://www.norsksykling.no/norgerundt-post/its-not-easy-to-ride-a-bike-on-the-snow-anymore/ Read More]]>


Kristin Bærland

This brilliant picture is shot by Kristin Bærland and published on her profile on instagram (@kristinbarland). NorskSykling then added some words and repostet it on our own profile (@norsksykling). If you want to see more fantastic shots from Kristin Bærland – just follow the button below.

@kristinbarland →

The snow has or is about to melt

The snow has or is about to melt now. It´s not as easy to ride a bike on it anymore. Although there are several that make a good try of it.

Fornebustranda

From Fornebustranda (The Fornebu beach). The beach has been named Storøyodden beach, but the vast majority refer to it only as fornebustranda.

At the end of what once was the runway at Fornebu Airport.

Oslo Airport Fornebu

Oslo Airport Fornebu served as the main airport for Oslo and Norway since before World War II and until the evening of October 7, 1998, when it was closed down.

Overnight, a grand moving operation was performed, so that the following morning, the new main airport, located inland at Gardermoen, opened for operations as the main airport.

Fornebu is a peninsular area in the suburban municipality of Bærum in Norway, bordering western parts of Oslo.

Storøyodden
]]>