«Mer opptatt av å ha det gøy enn å sykle langt og fort»


10-delt – med Anna Tien Nguyen-Skaret

Anna har drevet mye med dans «i gamle dager». På grunn av livsendringen da hun flyttet fra by til bygd, har lidenskapen flyttet seg fra dans til løping, og nå har hun et ønske om å bli hekta på sykling. På bygda der hun bor finnes det utallige muligheter for herlige sykkelopplevelser. Som nybegynner er hun mer opptatt av å ha det gøy enn å sykle langt og fort.10-delt

Norsk Sykling har er god del følgere i sosiale medier. Først og fremst på instagram, men også facebook ligger fint på hjul. Flere er også innom nettsiden jevnlig. Men hvem er alle sammen? «10-delt» er navnet på en spalte der vi forsøker å bli litt bedre kjent med mange av dere. Konseptet er enkelt og greit; vi har ti faste spørsmål og sender en og en av dere ut i bruddforsøk…

Bildet i toppen: «Den dagen jeg klarer å sykle uten å holde styret, skal jeg belønne meg selv med en megastor softis!»

Navn, alder, bosted og yrke?

Jeg heter Anna Tien Nguyen-Skaret, er 39 år, bor på Skotbu og jobber med eiendomsforvaltning i Oslo Sentrum.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Husker du hva som fikk deg til å begynne å sykle?

Jeg innrømmer lett at det er førtiårskrisen som har slått inn for fullt og som har fått meg til å begynne og sykle. Jeg har aldri eid en sykkel før, ikke før nå, i en alder av 39! Jeg kjøpte meg sykkel dagen før jeg fylte 39 i år (30.mars – så vet dere det også, hehe) – JOHO!

Som alt annet er det aldri for seint å prøve ut nye ting, og spesielt ting som gir meg en bedre helse og ikke minst finere lår og legger, sa dem. Det er egentlig løping jeg brenner for. Jeg er fremdeles veldig fersk i løpeverdenen, men har jeg funnet stor glede i løping og jeg håper at jeg en dag kan si det samme om sykling. Å begynne med sykling er en del av førtiårskriseprosjektet mitt. Nemlig å debutere i Triatlon KMD 5150 Aarhus i 2018. Det er den olympiske distansen jeg sikter mot – 1500 meter svømming, 40 km sykling og 10 km løping. For at jeg skal kunne overleve triatlonen kreves det en god del trening. Å sykle 40 km i strekk er kanskje ikke så langt for mange, men for meg som bare har syklet ca 200 km (maks) i løpet av 39 år, er det drepende langt. Det finnes heldigvis et ordtak som jeg tenker på hver gang jeg møter nye utfordringer, «øvelse gjør mester». Da er det bare en ting å gjøre, sykle, sykle, sykle, sykle jevnt og trutt fremover. Jeg trøster meg alltid med at ALLE har vært nybegynner en gang.

I første omgang tenker jeg at det er viktig å la kroppen min venne seg til å bruke de musklene som ikke har blitt brukt så ofte tidligere, deretter å finne glede i sykling. Glede for meg er å se fremgang i treningen, for fremgang vil motivere meg til å stå på litt ekstra for å oppnå målene mine.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Ditt beste minne/opplevelse på sykkelen? Og det verste?

Her var det jaggu MANGE å velge mellom, hele ÉN. Beste og verste minne på en og samme tur. En tur som regnes som en av de virkelig klassiske sykkelturene. Rallarvegen fra Finse til Flåm (ca 55 km). Sammen med jobben hoppet vi av Bergenstoget på Finse kvelden før og overnattet på Finse hotellet. For en som ikke har syklet noe særlig før var dette en beintøff opplevelse.

Første delen av turen gikk bare oppover. Jeg husker godt at jeg ropte like før hver sving «NÅ går det nedover!», men skuffelsen ble like stor hver gang jeg kom opp bakken og rundt svingen.

Plutselig gikk det bare nedover og nedover i mange mange kilometer. Redselen og frykten for å falle av sykkelen og ramle ned fra fjellet ble større og større. Jeg ble ufattelig sliten og hadde så vondt i håndleddene pga all bremsingen. Det var rett og slett en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Det beste med turen var å kunne oppleve den storslåtte naturen og det praktfulle landskapet. Jeg forstår veldig godt hvorfor det kommer folk fra hele verden for å oppleve naturen, stillheten og roen i landet vårt. Vi er heldige som befinner oss i naturen enten vi er i byen eller på landet, ved kysten eller på fjellet.

På denne turen fikk jeg oppleve alt. Mektige fjell, frodig skog, fredfulle vann og ikke minst glatte steinete krevende bratte smale veier (Perfekt underlag for en nybegynner som meg – haha). Og det aller aller beste er følelsene jeg sitter igjen med i ettertid. Det føltes som om jeg var med på 71grader Nord. Det ble klaging og sutring, men når jeg kom frem til Flåm, kjente jeg en enorm følelse av stolthet. Selv om jeg sa «ALDRI MER!», er jeg utrolig glad og takknemlig for at jeg fikk være med på en så forferdelig fantastisk sykkeltur.

Jeg får ikke sagt det mange nok ganger: Jeg er så forbanna stolt over at jeg klarte å sykle så langt i skikkelig møkkavær og kom meg i mål uten skader!Foto: Anna Tien Nguyen-SkaretFoto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Lycra eller baggy stishorts? Og hvorfor?

Helt klart lycra. Når man nærmer seg førti år er kroppen ikke helt den samme som for 20 år siden. Lycra er supert til å holde ting og tang på plass. Den fungerer bra for selvtilliten og selvbildet under treningen som gjør at du evner til å yte ekstra. Dessuten får du også en mer positiv opplevelse under treningen, du slipper å føle at ting henger og slenger og står i veien mens du trener. Haha.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Hvor finner du din favorittrunde eller ditt beste Strava-segment?

Jeg har som sagt akkurat begynt med sykling så jeg har ikke mange segmenter å velge mellom. Jeg har en runde på ca 12 km. Den er veldig kupert men åpen og fin på landeveier. Jeg har syklet der tre ganger og siste turen perset jeg med 10 minutter. Brukte totalt 41 minutter. Klappet meg selv hardt på skulderen da sykkelturen var over. Fantastisk moro å se fremgang! Sånt liker jeg, og slik skal det fortsette! Målet mitt er å sykle under 30 min i løpet av sommeren.Foto: Anna Tien Nguyen-SkaretFoto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Hva gjør du helst når du skal slappe av?

Jeg synes hviledager kan være kjedelige innimellom. Men det må til hvis kroppen skal få mulighet til å bygge seg opp igjen og bli sterkere etter noen tøffe treningsøkter.

Det er få ting som får meg til å slappe helt av. Hekling er en av de få tingene. Jeg begynte å hekle november 2015, etter at jeg ble fikk kneskade pga løping. Jeg hekler alt mulig rart fra luer, votter, skjerf til tepper og tøfler.

Jeg hekler også på bestilling med merkelappen min på, «denkulehandafradenguleanna». Dere er hjertelig velkommen til å ta en titt på Instagramkontoen @hekleoldemor. Jeg har over 20 bestillinger som står på vent. Det er faktisk veldig gøy å ha dette som hobby i tillegg til løping og sykling og svømming.Foto: Anna Tien Nguyen-SkaretFoto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Ute er det kaldt, det blåser og det regner lett? Regntøy og sykkel, rulle eller alternativt?

Jeg har alltid vært redd for at klærne mine eller skoene mine skal bli møkkete. Men hvis jeg har bestemt meg for en treningsøkt, så gjennomfører jeg den helt uavhengig av været. Godfølelsen er ekstra sterk etter slike kalde vindfulle våte økter. Konklusjon: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige unnskyldninger.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Hvilken/hvilke sykler har du i dag?

Kremt. Jeg har en «superproff» terreng sykkel som heter Diamant Zenith 10, med støttehjul, neida. Drømmen min er å få en racersykkel i fremtiden. Helt matt svart med gule detaljer på. En sykkel skal ikke bare se bra ut, men også se rask ut.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Motbakker eller nedoverbakker?

Nedoverbakker. Jeg er nok en av få som svarer nedoverbakker. Per i dag synes jeg det er helt forferdelig å sykle i oppoverbakker, men jeg satser på at det løsner etter hvert, slik som løping. Før hatet jeg å løpe i motbakker, nå elsker jeg ikke, men jeg hater heller ikke. Det gjør vondt mens det står på, men det gjør ekstra godt når jeg er ferdig.Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Hva er målet ditt for denne sesongen?

Jeg har nylig satt som mål om sykle 40 km i strekk en gang i måned. Målet er å bli sterkere i motbakker og bli frelst av sykling. Mitt neste delmål er å få meg klikkpedaler og sykkelsko. I løpet av året må jeg også lære meg å skifte dekk, og ikke minst pumpe luft i dekkene. Her snakker vi amatør på høyt nivå!

Det aller viktigste er å kose meg på hver eneste sykkeltur uten å tenke på fart eller distanse:)Foto: Anna Tien Nguyen-Skaret

Vil benytte anledningen til å si takk til NorskSykling som spurte om jeg ville være med på dette. Føler meg veldig beæret og smigret.Se mer fra Anna?

Hun kaller seg «@lopeoldemor» på Instagram, Facebook og Twitter. Sjekk ut profilene hennes der. Anna har også en blogg som heter lopeoldemor.com. I tillegg blogger hun for Runner´s World Norge. Følg gjerne knappene under.

@lopeoldemor →


lopeoldemor →


lopeoldemor →


lopeoldemor.com →


runnersworld.no/blogs/anna →

Del dette innlegget:

Flere fra «10-delt»:
Artikler & Innlegg →