Kristiansand byr på sykkelmoro i sommer!


Om den moderne Kaptein Sabeltann hadde kommet til å benytte seg av tilbudet, er noe usikkert, men Sørlandsbyen Kristiansand har mer enn sjørøvere og dyrepark å by på.Torbjørn Høstmark Borge

Mangeårig sykkelenturiast som gjennom bilder og ord ønsker å få flere ut på sykkelen. Torbjørn er fast skribent for NorskSykling og du når han på e-posten torbjorn@norsksykling.no. Se også hans profil på instagram ved å følge knappen under.

@torbjornhb →

Den forsiktige starten

Et lite kvarter øst for sentrum finner vi Tveit Skisenter (ja de har skisenter i Kristiansand!). Anlegget hadde sin første åpningsdag i januar 1986, men har så tidlig som tilbake til 70-tallet fungert som en slalombakke med flombelysning. Bakken er ca. 450m lang og høydeforskjellen er 80m fra topp til bunn. Ikke veldig langt og bratt, men en liten bakke kan likevel gjøre mye ut av seg.

Som så ofte så springer nye ideer ut fra kreative hoder, og ideene bli til virkelighet når ildsjelene tar tak i utfordringene. Hilde Sangesland Strædet var en av initiativtaker bak det som skulle bli Kristiandsand Sykkelpark. Hun kontaktet skisenteret for å høre om det var greit at syklistene kunne få disponere skitrekket til å trekke syklene opp bakken noen ganger i løpet av barmarksesongen. Deretter bygde de enkel sykkelløype som ble flittig brukt.

(Vi må legge til at Hilde Sangesland vant både utfor- og endurocupen i fjor!)Kristiansand Sykkelpark (Facebook: /kristiansandsykkelpark →)

Sykkelparken blir til

Tveit Skisenter har også tidligere vært benyttet til sykling. Tilbake i 2012 ble det arrangert Norgescup i utfor, men som sykkelpark for menigmann ble senteret først kjent i fjor. Gjennom sommeren og høsten ble senteret hyppig brukt, og interessen var formidabel. Hilde og gjengen, flere ivrige sjeler fra Kristiansands Cykleklubb og Tveit IL, søkte Gjensidige stiftelsen om støtte. Gjensidige slo til med 350 000kr, og i tillegg fikk Tveit Skisenter 100 000kr i støtte til ny skitrekk-motor som var bedre egnet til å trekke syklister opp bakken.

Dermed var grunnlaget lagt for å utvide sykkelparken, og arbeidet med å bygge løyper startet umiddelbart.

Med seg på laget fikk de Snorre Pedersen som har lang erfaring med å designe løyper i terrengparker landet rundt. Blant annet er han hovedpersonen bak flere av de suksessrike trasene i Hafjell Bike Park, landets ledende terrengpark på heisbasert sykling. Den offisielle åpningen til Tveit Sykkelpark var 9.august i fjor.

Arbeidet med å bygge løyper foregår på dugnad, og Snorre har bidratt med mange gode innspill. Da pengene tok slutt i fjor høst, stoppet arbeider med løypa opp, så løypa er ikke 100% ferdig. Flytløypa som har fått det treffende navnet «Idyll», ble bare halvferdig, men vil ferdigstilles innen åpningen for 2017-sesongen.Kristiansand Sykkelpark (Facebook: /kristiansandsykkelpark →)

Løyper for alle

Morten Trædal er en av de ivrige stibyggerne som også liker å leke seg i de tilrettelagte løypene. «I sykkelparken har vi seks løyper, og vi har akkurat begynt å bygge løype nummer syv. Til sammen vil vi ha seks stiløyper, og en´ maskinbygget flytløype med doserte svinger og hopp», forteller Morten. «Målet vårt er å gjøre løypene så enkle at de kan sykles av nybegynnere, men samtidig være utfordrende og morsomme for de mer drevne. Det beste av alt er at man kan fraktes opp igjen med skisenterets tallerkenheis!», gliser Morten.

Det er ikke tvil om at Kristiansand Sykkelpark dekker et stort behov. Interessen for stisykling i regionen er stor, og det er kilometervis med varierte stier og løyper i marka rundt Kristiansand. I tillegg til mange muligheter så er gjerne sesongen lang på Sørlandet. Men, om du ønsker å sykle i et heisbasert anlegg, så må du reise 30 mil til nærmeste alternativ, nemlig Drammen, Kongsberg eller Hafjell.Kristiansand Sykkelpark (Facebook: /kristiansandsykkelpark →)

Om du lurer på noe mer…

Om du lurer på når Kristiansand Sykkelpark åpner for sesongen, så kan du enkelt holde deg oppdatert via sykkelparkens egen Facebookside →. Her annonseres åpningstider, priser og annen relevant info.

I Youtube-videoen under kan du drømme deg fram til sommeren og se en liten oppsummering fra Kristiansand Sykkelpark 2016-sesongen.

Kristiansand Sykkelpark 2016

Del denne artikkelen:

Fikk du med deg disse?:
Artikler & Innlegg →