Om du sitter og legger planer for sommeren og søker etter områder som egner seg for sykling og fotturer, så er det greit å være obs på at det er en liten forskjell på Finnemarka og Finnmark. Finnemarka er et skogsområde på omlag 430 kvadratkilometer nord i Buskerud fylke. Ikke noe Finnmark her altså
[x_alert type=»info» close=»false» heading=»FOTO: MAGNUS LINDAAS»]Et fantastisk inspirerende bilde knipset av Magnus Lindaas. Følg gjerne knappen under for flere bilder av sykler med tjukke dekk og vakker natur.@magnuslindaas →
Finnemarka
Finnemarka er avgrenset av Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og sør. Finnemarka er delt mellom kommunene Modum, Lier, Drammen, Nedre Eiker og Øvre Eiker. Den sørøstre delen av Finnemarka kalles Drammensmarka.
Finnemarka fikk navnet sitt etter skogfinnene som etablerte seg i området rundt Glitre på midten av 1600-tallet. Til tross for at Finnemarka er kjent som et skogsområde, så har det likevel høyder å by på. Det høyeste punktet er Brennåsen med sine 703,5 m.o.h.
Den sentrale delen av marka er vernet som Finnemarka naturreservat. Området byr på mange gode fiskevann med fiskearter som ørret, abbor, sik, gjedde, karrus, røye og gullbust.
Drammensgranitt
I Finnemarka finner vi også Drammensgranitten, en rødbrun granitt med mange mørkere røde og hvite flekker som finnes i Oslofeltet. Drammensgranitten er en av Norges fem viktigste bergarter og har ikke overraskende fått navnet fra lokaliteten der det finnes store steinbrudd og granitten brytes ned til bygningsstein.
Drammensgranitten er en magmatisk bergart. Smeltebergarter er dannet under jordoverflaten. Når de kommer lenger opp mot overflaten, blir det kaldere, og da eser de seg opp. Når de til slutt kommer opp til jordoverflaten, størkner de. Slik blir smeltebergarter til. Bergarten er valgt til fylkesstein for Buskerud.
Om du er historieinteressert kan vi nevne at det 9.april 1940, styrtet er britisk rekonkseringsfly i Finnemarka etter kamp med tyske jagerfly.
Finnemarka
Del denne posten: