En kort innføring i Festive 500

Du har kanskje hørt om det? Festive 500? Han gærne fyren i sykkelsjappa som i midten av desember hvert år begynner å småprate om årets store utfordring som går av stabelen på julaften. Det er på tide at du får avklart hva dette dreier seg om, så her gir vi deg svaret.

TEKST: TORBJØRN HØSTMARK BORGE

Skrevet av Torbjørn Høstmark Borge. Se gjerne hans profil på instagram ved å følge knappen under. Bilder er knipset av Mark Jenkinson og Jose Gomez.@torbjornhb →

Mellom julaften og nyttårsaften

Festive 500 er betegnelsen på et årlig arrangement som finner sted i løpet av de åtte dagene mellom julaften og nyttårsaften. Arrangementet er relativt nytt og hadde sitt utspring i en utfordring som den britiske klesprodusenten Rapha, kom med til sine kunder i 2010.

Her handler det om å tilbakelegge 500km på sykkelsetet i romjulen. I løpet av de fem årene utfordringen har blitt gjennomført, så har deltakelsen vært sterkt økende, og for mange har det blitt en årlig tradisjon.

Ikke minst har nettsamfunnene Strava og Instagram bidratt til at mange har funnet motivasjon til å hive seg ut på veien. Det er ikke få bilder som deles med #festive500 i løpet av denne uken, og rullefaktoren på norske landeveier er høy mens milene tikker inn i Strava-loggen.

Vikinger på sykkel…

I bunn og grunn er vel ikke det norske klimaet skapt for ivrige syklister på vinterstid, men heldigvis har utviklingen av gode klær, dekk, lykter og ikke minst sykler, bidratt til å gjøre sykling til en helårsidrett. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det er betydelig lettere for våre sykkelvenner i sydligere strøk å gjennomføre utfordringen.

Om du velger å fordele de 500 kilometerne ut over alle de åtte dagene i julen, så må du fremdeles sykle gode 62,5 kilometer hver dag. Er du som undertegnede singel og har kun deg selv å tenke på, så er det jo mulig selv med vinterlige veier og surt vær. Er du derimot etablert familiefar, husmor eller sitter dypt i det med familieselskaper til opp over øra, så krever det sitt å få gjennomført alle disse milene på sykkelen.

Rapha har utlovet flere priser til deltakerne av Festive 500. Det fine her er at det ikke bare er den som sykler lengst som vinner, men er du med å deler bilder, film, blogg eller annet passende, så kan du stikke av med en premie.

Førstepremien, eller den gjeveste prisen, går til den som på best mulig måte representerer «sjelen» av Festive 500, og han/hun vinner en tur til Steamboat Springs i Colorado, USA, for å få bygget en eksklusiv Moots Routt eller Routt 45 sykkel, tilpasset sine egne mål. Og så klart, du har også mulighet til å kjøpe et eget draktsett produsert av Rapha.

Tilbake til der det hele startet

Det hele startet i England i 2009. Denne vinteren var det ekstra kaldt, og Raphas sjefsdesigner Graeme Raeburn, opplevde at selv fettet i navene på sykkelen hans hadde frosset. Inspirert av Tour de France-grunnleggeren, Henri Desgrange, sine skildringer i boken «The Head and The Legs», valgte han denne vinteren, en av de tøffeste i manns minne, å ta fatt på en utfordring som skulle gi opphav til dagens Festive 500.

I løpet av åtte dager mellom julaften og nyttår, skulle Graeme tilbakelegge 1000 kilometer på sykkelen. Distansen var egentlig tilfeldig valgt, men Graeme synes dette virket som en «passende» lengde.

Rapha hadde allerede et eget UCI-lag, Team Rapha Condor, og Graeme ønsket å kjenne på kroppen hvordan det ville være å leve som en proff. Ettersom han hadde mye tid å ta av i romjulen, valgte han akkurat denne perioden til å fullføre målet om 1000 kilometer. Men prosjektet viste seg å være mer ambisiøst enn forventet. Dagene var korte, og mørket og kulden gjorde syklingen til en prøvelse. Selv om Graeme nådde målet sitt, innså han umiddelbart at distansen var tullete lang.

500 kilometer burde være mer enn nok for selveste juleuken, selv ikke proffene på Team Rapha Condor syklet 1000 kilometer i løpet av denne perioden.

Grunnlaget for en real utfordring var lagt, og året etter arrangerte Graeme den første Festive 500 hvor 94 ryttere gav seg i kast med utfordringen. Man kan vel ikke si annet enn at ideen var vellykket, for i fjor (jula 2015) deltok hele 72 283 ryttere. Av disse fullførte 13 311 syklister hele distansen på 500 kilometer.

Graeme fikk ønsket sitt oppfylt, nemlig å aktivisere enda flere i julehøytiden. Det viktigste er ikke å gjennomføre hele distansen, men å delta, sosialisere, slå av en prat på sykkelen, og kanskje ta en kaffe eller øl etter turen.

Dersom du tar utfordringen i år vil du utvilsomt få opplevelser som du ellers ville vært foruten. Som Graeme så fint uttrykker det: «Det fine med å sykle 500 kilometer er at i hvert fall noe av det skal være fryktinngytende» Du ser landskap du ellers ikke ville sett, verden kler seg i andre farger, solen som står opp, solen som går ned.

Helt alene på landeveien, eller kanskje sammen med en annen Festive-rytter, suser du forbi Rudolf eller en diger lysende snømann i en overpyntet hage. Og etter en lang og fin tur med iskrystaller i skjegg og øyenbryn, kan du med god samvittighet nyte julemiddagen nyttårs-kalkunen.

Velbekomme.

Her kan du ta del i Festive 500 på Strava →
Her finner du mer info om Festive 500 →